Google


google
pujades.net

<

Vall del Silenci (Grau dels Ventadors)
  • Ressenya
  • Fitxa tècnica
  • Mapa, Desnivell, Fotos, Ressenya i GPS
  • Més informació

        Imprimir la ruta.

Introducció:

Serra del Montsant, una de les serralades més emblemàtiques del sud de Catalunya. Sortirem de l’ermita de Sant Antoni, baixarem cap a les Cadolles Fondes, el congost de Fraguerau, pujarem per el grau del Ventadors a la Punta dels Pins Carrassers i el Pi de la Carabasseta.  Baixarem pel grau del Pi de la Carabasseta (GR 65-5) per arribar a l’ermita de Santa Magdalena.

Aproximació:

Sortida/Arribada: Ruta Les ermites (Sant Antoni i Santa Magdalena), des de Ulldemolins agafar la carretera que porta a les ermites (rètols de fusta).

Ruta:

Cruïlla (0:00 , 685 m) - Ermita de Sant Antoni (0:05 , 668 m) -  Congost de Fraguerau – Cruïlla a Santa Bartomeu (0:45 , 500 m) -  Portell dels Ventadors (01:40 , 783 m) -  Punta dels Pins Carrassers (2:30 , 1.062 m) - Pi de la Carabasseta (3:00 , 1.038 m) -  Grau del Pi de la Carabasseta - Ermita de Santa Magdalena (3:30 , 700) – Cruïlla (3:35 , 685 m).

Descripció del recorregut:

Sortirem de la cruïlla, agafem la carretera cap a Sant Antoni, deixem l’ermita a la dreta, l’asfalt en converteix en pista de terra que agafarem en alguns trams fins arribar a la font de la Gleva. Poc després s’acaba la pista i seguirem per un corriol, arribem a les Cadolles Fondes, on podem gaudir de l’engorjat.
Seguim el camí pel costat del riu Montsant. Damunt nostre i a l’esquerra veurem els Tres Juradets. A l’esquerra deixarem un corriol que puja per el grau de la Cornereda per als Tres Juradets. Deixarem a la dreta un camí que baixa,  i travessa el riu Montsant cap al Racó de la Pastera. Nosaltres seguirem el camí que ressegueix el riu Montsant, aigües avall. A la nostre dreta veurem el Racó de la Pastera, i a l’esquerra les siluetes dels Tres Jurats.  Al cap d’una estona arribem a la cruïlla que ens portaria a l’ermita de Sant Bartomeu, degut a les pluges, la riuada se’n va emportar un dels ponts, per lo que ens quedarem amb les ganes de visitar l’ermita. Seguirem el camí riu avall, al cap d’uns minuts agafem un corriol a l’esquerra (pal de senyalització amb un “2”), el camí planeja una estona i comença a enfilar-se suament, per seguidament enfilar-se decididament fins al llom de la cresta dels Ventadors, encara és de terra, gaudim d’excel·lents vistes. Arribarem al pas més complicat es tracta d’una roca nua, que tenim que passar-hi per damunt, a sota nostre el barranc dels Pèlags i l’Engolidor, damunt el Pont Natural, passem el portell dels Ventadors, es una pas  entre roques passem al vessant del barranc del Pèlags. Aquí hi ha una placa dedicada a l’excursionista Joan Escoda i Bonet. Seguim el  corriol tot resseguint les feixes, pugem per un terra pedregós i amb poca vegetació. Aquest tram de camí és una magnifica balconada sobre la part central del Montsant.  La Cova de l’Àliga, en queda a l’esquerra, A uns 20 minuts del portell a l’esquerra veiem una agulla rocosa, si vigilem sota l’agulla una roca amb una esquerda al mig, en indica el camí de pujada al cim, variant amb cert risc, un camí poc fressat ens deixa al coll que hi ha a la dreta, el tram final el pugem per la vessant nord, des del cim podem gaudir d’una vista immillorable de la zona, tornem a baixar al corriol. Seguim pujant, trobarem una cruïlla amb un corriol a l’esquerra, que baixa al riu Montsant, pel grau de la Cornereda. Davant nostre la punta dels Pins Carrassers, cim més alt de la ruta d’avui, desprès de fer el cim seguim per la carena, deixarem a l’esquerra el camí que baixa pel Grau del Llop. Nosaltres seguirem el camí per la carena fins al Pi de la Carabasseta, també deixarem a l’esquerra el camí del grau de Sant Antoni. El Pi de la Carbasseta és una cruïlla de camins. Aquí podem agafar el camí que baixa al Toll de l’Ou o seguir recta per damunt la carena y baixar per un altre grau. Nosaltres agafarem el GR-171 per iniciar la baixada cap a l’ermita de Santa Magdalena per el grau del Pi de la Carabasseta fins arribar a l’ermita, d’aquí en dos minuts arribem a la cruïlla on hem deixat el cotxe.

Recomanacions:

  • Ruta no apte per gent que pateixi vertigen, el pas del grau dels Ventadors pot ser un problema per les persones no habituades a grimpar i/o amb vertigen.
  • Evitar el dies calorosos d’estiu i també si el terra està mollat.
  • Cal afegir ½ hora si anem a visitar l’ermita de Sant Bartomeu i ½ hora més per pujar i baixar a l’agulla rocosa.
  • Per experiència, en les sortides a la Serra del Montsant, degut a que es fan moltes parades per gaudir del indret, tenim que augmentar el temps de durada un 50% sobre el temps efectiu. Aquesta ruta en concret es necessita entre 6-7 hores en total (visitant Sant Bartomeu i pujant damunt l’agulla)

Mapes de la zona:

Editorial Piolet, Serra del Montsant,  E-1:20.000.

 

Pais / Comarca :
Catalunya / Priorat
Ascensió acumulada :
700 m.
Zona :
Serra del Montsant
Descens acumulat :
700 m.
Itinerari :
Circular
Altura mínima :
495 m.
Epoca :
Tot l'any
Altura máxima :
1.063 m.
Durada :
3:35 sense parades
Alçada de sortida :
685 m.
Distància
11'300 Km
Alçada d'aribada :
685 m.

 

 

Mapa de la ruta :
Mapa de la ruta.
Resum de la ruta.
: Sortida 9/11/2008
Gráfica desnivells :
Gràfica de desnivells.
.
:
Track i Waipoints :
Dades per el GPS.
Resenya per imprimir.
: Ressenya per imprimir.